Event Etkinlik Takvimi
Link Hava Durumu

Neden Biz ?

SENDİKA NEDİR? ŞEHİT GAZİ SEN’İN GÖREVLERİ NELERDİR?

Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara sendika denir.

Kamu çalışanlarının hak ve ödevleri, çalışma koşulları, yükümlülükleri, iş güvenlikleri ile sağlık koşullarının geliştirilmesi konularında görüş bildirmek ve toplu sözleşmenin uygulanmasını izlemek üzere yapılacak çalışmalara temsilciler göndermek. Devlet personel mevzuatında kamu görevlilerinin temsilini öngören çeşitli kurullara temsilci göndermek. Verimlilik araştırmaları yapmak, sonuçlarla ilgili raporlar düzenlemek, önerilerde bulunmak ve işverenlerle bu konularda ortak çalışmalar yapmak. Üyelerin meslekî yeterliliklerinin artırılması ve sorunlarının çözülmesi ile sendikal faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik kurs, seminer ve sosyal amaçlı toplantılar düzenlemek, bilimsel çalışmalar yapmak ve yayınlarda bulunmak. Üyelerin ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatleri ile personel hukukunu ilgilendiren konularda ilgili kurumlara ve yetkili makamlara sunulmak üzere çalışmalar yapmak ve öneriler getirmek. Üyelerin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukukî yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını, her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak. Üyeleri ve ailelerinin yararlanmaları için hizmet amacıyla, eğitim ve sağlık tesisleri, dinlenme yerleri, misafirhane spor alanları ve benzeri yerler ile kitaplık, kreş, yuva ve huzur evleri, yardımlaşma sandıkları kurmak ve yönetmek ile herhangi bir bağışta bulunmamak kaydı ile üyeleri için kooperatifler kurulmasına yardım etmek ve nakit mevcudunun yüzde onundan fazla olmamak kaydıyla bu kooperatiflere kredi vermek. Yangın, su baskını, deprem gibi tabii afetlerin vukuunda, gerektiğinde üyelik şartı aranmaksızın nakit mevcudunun yüzde onunu aşmamak kaydıyla afete uğrayan bölgelerde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapılması amacıyla kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu kurum ve kuruluşlarına aynî ve nakdî yardımda bulunmak, afete uğrayan bölgelerde konut ve sağlık tesisleri yapmak. Gerektiğinde, nakit mevcudunun yüzde onunu aşmamak kaydıyla nakdî tazminat ödenmesi veya aylık bağlanması hakkı bulunanlara aynî ve nakdî yardımda bulunmak.

 

ŞEHİT GAZİ SEN NİÇİN VE NE ZAMAN KURULDU?

Sendika, çalışanların çıkarlarını korumak ve geliştirmek için vardır. Ne yazık ki yıllardır çalışanların hak ve menfaatlerini iktidarlara peş keş çeken sendikalar, çalışanların temsilcisi olmaktan, haklarını aramaktan uzaklaştılar. ‘’Şehit Gazi Sen’’ Kamuda çalışan 3713 S.K. ile Terörle mücadele, 2828 S.K. ile Yetiştirme Yurtlarından istihdam edilenler, 5434 S.K. ve 5510 S.K. ile Gazilik unvanı alanlar ve Vatansever 657 S.K ile atanan tüm kamu çalışanları olan arkadaşlarımız için;  bireysel ikballerini önceleyen kişiler tarafından adeta işgal edilen siyasetin girdabına mahkûm ettikleri sendikaların; çalışanların beklentilerini karşılamaları bir yana, mevcut haklarını dahi koruyamayan çalışanların sendikalara karşı güvenini kazanmak, bu böyle gidemez diyen, üyelerini teşkilatlı mücadele sürecine dahil etmek isteyen, tüm mücadele araçlarını etkili bir şekilde kullanabilen yeni bir sendikal anlayışını savunan, umut olmak, haklarımıza sahip çıkmak ve geliştirmek, haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe, emeğin sömürülmesine karşı ezber bozan bir sendikal anlayışla yüreklice mücadele etmek için 12.06.2018 tarihinde İstanbul’da kuruldu.

 

ŞEHİT GAZİ SEN’İN AMACI NEDİR?

Amacımız; 11 hizmet kolunda  mesleki itibarlarını, iş barışını, ekip anlayışını zedeleyen her türlü uygulamaların önüne geçmek, çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlıklarını bozan adaletsiz, eşitliksiz, yanlı ve keyfi idari uygulamaların kaldırılması için mücadele etmek, ekonomik, özlük, sosyal, mesleki hak ve menfaatlerinin korunup geliştirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, çalışanların emekliliklerinde insanca yaşayacakları bir yaşam seviyesi için etkin ve sınırsız bir mücadele yürütmek, çalışanların sendikal mücadele süreçlerine katılabilmelerini temin etmek, karar alma süreçlerine katılımını sağlamak,  dayanışmanın daha etkin ve nitelikli bir şekilde sunulması amacına yönelik çalışmalar yapmaktır.

 

ŞEHİT GAZİ SEN’İN TEŞKİLATANMA VE MÜCADELE ANLAYIŞI NEDİR?

7 hizmet kolunda faaliyet gösteren Konfederasyonumuzun hizmet kolları esasına göre kurulmuştur. Sınıf veya meslek sendikacılığını reddetmektedir. Ancak, tüm meslek mensuplarının aidiyetlerini ortaya koyabilecekleri, mesleki saygınlıklarını geliştirebilecekleri her türlü zemini oluşturur ve bu yönde mücadele eder. Günümüzde vazgeçilmez bir sosyal taraf olarak kendisini kabul ettirmeyi hedefleyen Konfederasyonumuz, emeğin gücünü, yani çalışanları harekete geçirme kabiliyetini ortaya koyacak bir sendikal yapıdır. Üye çoğunluğuna bağlı bir yapının aksine, işyeri merkezli sendikal faaliyet alanlarına üyelerini dahil etmek sureti ile dinamik, güçlü, etkili ve demokratik bir cephe oluşturmayı hedefliyoruz. Sendika ile üye arasında ve yerel sendikal yapı ile merkezi yönetim arasında aktif ve dinamik bir ilişki kurarak hedef kitlemizi harekete geçirmek istiyoruz. Kolektif nitelikli kitlesel hareketin ve birliğin hayata geçirilmesi ve güçlendirilmesi için işyeri merkezli sendikacılık anlayışını hakim kılarak işyerlerini sosyal hareket niteliğine dönüştüreceğiz. Sendikal mücadelemizde adalet, onur ve saygı ilkelerini hayata geçirecek sorumluluklar alacağız.

 

ŞEHİT GAZİ SEN’E NEDEN ÜYE OLUNMALI?

Yıllardan bu yana işyerlerini adeta kuşatan bir anlayışla teşkilatlanma ve üye yapma yöntemi benimseyen sendikalar çalışanların iradelerini özgürce ortaya koymalarına engel olmuştur. Birçok işyerinde sendikanın il, ilçe başkanları, işyeri temsilcileri kraldan çok kralcı kesilmiş, idarecileri yönetme veya yönlendirme cüretine sahip olmuşlardır. İşyerlerindeki servis sorumluları dahil, tüm yönetim kademelerinde görev yapanlar, sendikalarına üye yapma veya sendikanın menfaatini gözetme sorumluluğu taşımaktadır. Sendika üyeleri arasında ayırım ayyuka çıkmış, sendika ve idareciler arasında menfaat ilişkileri olağan bir hal almıştır. Çalışanlar sendika tercihlerini özgürce ortaya koymaktan çekinir, korkar duruma getirilmiştir.
Böyle bir ortamda kurulan Konfederasyonumuz hızlı bir şekilde teşkilatlanması ve üye sayısını artırması elbette zor olacaktır. Ancak, bilinçli bir şekilde işyerlerinde himaye edilen bu sendikal anlayışın terkedilmesi gerektiğini düşünen, haksızlığa, adaletsiz ve eşitliksiz uygulamalara artık yeter diyerek karşı duran cesur ve yürekli çalışanlar sendikamızı tercih etmektedir. İdarecilerin sendikalara, sendikaların ise idarelerin işleyişine müdahale etmeyeceği bir düzeni oluşturmak için, çalışanların her türlü düşüncelerini özgürce ortaya koyabilmeleri için, huzurlu ve barışçıl bir çalışma ortamını kuracağımız gelecek günlerde bu mutluluğu bizimle paylaşmak isteyen, bende varım diyerek sorumluluk almaktan çekinmeyen mesai arkadaşlarımız Şehit Gazi Sen’i tercih edeceğine inanıyoruz.

 

ŞEHİT GAZİ SEN’İ FARKLI KILAN NEDİR?

Kendi çabaları ile güçlenemeyen sendikalar iktidarlara ve bürokratlara yaslanarak üye sayılarını arttırmak gibi çok yanlış, ancak kolay bir yolu seçmişlerdir. Bu nedenle çalışanların sendika seçme hürriyetleri ellerinden alınmıştır. Şehit Gazi Sen, bu yanlışa düşmeyecek ve bu yolu tercih etmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine ve Atatürk ilkelerine bağlılığını mücadele alanına taşımaktan geri durmayacaktır. “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” sendikacılık anlayışını özümseyen kadroları ile hür ve bağımsız hüviyetini gün geçtikçe güçlendirecektir. Üyeleri arasında dil, ırk, etnik köken, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi ve felsefi düşünce, engellilik ve benzeri nedenlere bağlı ayırımcılığı reddeden, tüm meslek mensuplarını ve çalışanları samimiyetle kucaklayacak ve sahip çıkacaktır. Ülkemizin gelecek vizyonu için ehliyet ve liyakati olmazsa olmaz olarak görecektir. Bizim için nicelik değil nitelik önemlidir. Mensubiyet şuuru ile donanmış, müktesebatı ile davamıza kendini adamış nitelikli kadrolarımızla farkımızı ortaya koyan bir sendikayız.

 

HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİ İLE İLİŞKİMİZ VAR MI?

Yola çıkarken ortaya koyduğumuz ilkeler, taşıdığımız inanç ve değerlerin yansımasıdır. Sonradan ortaya koyup yaşamaya veya uymaya çalıştığımız değerler değildir. Bu nedenle asla çizgimizden ödün vermeyeceğiz. Yönetim kademelerimizde görev almak üzere bizimle yola çıkan dava arkadaşlarımız bu bilince sahiptir. Hiçbir şekilde siyasetin güdümüne girmeyen, siyaset alanını ancak çalışanların hak ve menfaatlerinin geliştirilmesi amacına seferber edebilen bir sendika olarak kalacağımıza ant içtik. Herhangi bir siyasi partiye biat etmek veya çalışanların hak ve menfaatini öteleyip kişisel ikbal uğruna, üyelerimizden aldığımız gücü siyasetin himayesine seferber etmeyecek, ellerine bırakmayacağız. İlişkimizi tüm siyasi partilerle eşit düzlemde kuracak ve güçlendireceğiz.

 

SİYASETİN VESAYETİNE GİRMEDEN VAR OLABİLECEKMİYİZ?

Genel olarak, sendikalar kuruluş süreçlerinde gerçek manada sendikacılık yapmak üzere yola çıkarlar. Ancak, zaman içinde sendikaların siyasi partilerle veya siyasi partilerin sendikalarla kurdukları karşılıklı menfaat ilişkileri nedeni ile kuruluş gayesi terkedilmektedir. Sendikaların siyasi partilerin vesayetine girme nedenleri arasında önceliği, sendikacıların bireysel ikballerini veya ideolojik düşüncelerini sürdürülebilir kılmak istemeleri, kazan-kazan yaklaşımının himaye edilmek istenmesi yer almaktadır. Günümüzde üye sayısı bakımından güçlü olan sendikaların iktidar veya siyasi partilerle yaşadıkları vesayet ilişkilerinden kaybeden taraf hep çalışanlar olmuştur. Şehit Gazi Sen, Türk siyasi ve sendika tarihine kara bir leke olarak iz bırakan vesayet sendikacılığını tarihe gömecek tecrübeye ve güce sahiptir. Sendikamızı bir vesayet ve emek kontrol aracına dönüştürmek isteyenlere asla yem olmayacağız. Sayısal olarak üstünlük sağlamak yerine nitelikli ve etkin mücadele yöntemleri, çalışan merkezli sendikacılık anlayışı ile muktedir olmayı ve çalışanların haklarını korumayı daha yeğ görüyoruz.

Bu minvalde sendikacılığın gücünü; siyasi taraf olarak almak yerine, temsil ettiği üyelerden alan, siyaseti ortak paydaş olarak görerek, her kesime eşit mesafede ve ötekileştirmeden bakmayı hedefleyen sendika olmaktan çok aile bilinci oluşturmaya çalışan bir yapıyız. Sendikacılığı, sendika yöneticilerinin kişisel çıkarlarından kurtarmak, siyasi taraf olma, ötekileştirme, baskı, tehdit, bizden olmayanı kötüleme gibi kavramlardan kurtararak, diğer konfederasyon ve sendikaları öteki değil, paydaş ve arkadaş olarak görüyoruz.

Bu doğrultuda yetkili konfederasyon olduğumuzda vatan ve bayrak hassasiyeti olan tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına eşit mesafede, temsil ettiğimiz kamu görevlisi arkadaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamaları için, iş birliği içinde çalışacağız.

Sadece bir sendika değil bir aile olmanın bilinci ile; çıkarsız, sosyal sendikacılığın anlamını yaşatacağız.

Emeklilerimize verilen bayram ikramiyelerinin tüm kamu görevlilerine verilmesini, her kuruma kurum içi uzmanlık hakkının verilmesi, sözleşmeli tüm personelin kadroya geçirilmesi, ek ödemelerin SGK primlerine yansımasını sağlayacağız.

‘Eşit işe eşit ücret’ kavramını doldurarak kurumların iş yoğunluğu, hizmet kitlesi ve devlet kaynaklarına etkisini dikkate alarak yeniden değerlendirme yapılması, mülakatlar; belirli zümre ve kitleye torpil yapma aracı olduğundan mülakat sisteminin kaldırılması, Büyükşehirlerde ve 1. Dereceli terör bölgelerinde görev yapan kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasını sağlayacağız

3713 sayılı Kanun kapsamındaki malul ve gazileri ile tüm Gazi ve Şehit Yakınlarından ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hepsinin, ayrım yapılmaksızın ‘Memur’ kadrosuna atanmaları, ayrıca 3713 sayılı Kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına atanan Gazi, Gazi ve Şehit Yakınlarının kadrolarının tamamı şahsa bağlı kadro yapılmalı ve Gazilerimize 3600 gün ile emeklilik imkânı sağlanması, Üniversitelerde görevli; Gazi, Gazi ve Şehit Yayınları’na üniversiteler arası naklen geçiş imkânı tanınması, Şehit yakınlarının (Çocuğu, kardeşi) süresiz tanıtım kimlik kartı verilmesini, Gazi ve Gazi ve Şehit yakınlarına bir defaya mahsus Unvanlarına uygun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına naklen geçiş yapabilmelerini, Şehit Çocuklarının tamamına ve Gazilerimize iş hakkı sayısının 2’ye çıkarılması, Şehit–Gazi haklarının eşitlenmesi noktasında iyileştirilmeler yapılması, Terörle mücadele yaralanıp gazi sayılmayanlara gazi kimlik kartı verilmesini, Nikahı olmayan Şehit eşlerinin haklarının verilmesini, Güvenlik korucularımızın maaşlarını en düşük, net iki asgari ücret ve yatan sigortalarının bu tutar üzerinden yatmasını sağlayacağız.

Yetiştirme yurdundan gelen kardeşlerimizin ve engelli kadrosunda göreve atandıktan sonra bitirdikleri bölüm unvanlarına göre sınavsız unvan değişikliklerinin gerçekleşmesini, Gazi, Gazi ve Şehit Yakınları, Engelli ve Sosyal Hizmet kanunundan atanan yurt kardeşlerimizden müstafi sayılan ve istifa edenlere bir defaya mahsus görevlerine dönme hakkı verilmesini sağlayacağız.